100 jaar geleden werd in Maasbracht de Limburgse steenkool op schepen geladen met enorme kranen: kolentippen. Nu is er nog maar één. Op de oude fundering van zo’n Kolentip staat een restaurant dat zijn keuken beschrijft als lekker, lokaal en zonder nonsens. Het uitzicht krijg je er gratis bij.

Terwijl we uitkijken over de Maas waar af en toe nog een boot passeert, kiezen we voor het verrassingsmenu. En verrast worden we!

De Kolentip mag dan no-nonsense zijn, er wordt wél veel aandacht besteed aan de presentatie. Het levert werkelijk plaatjes op en ik kan niet stoppen met foto’s maken.
Van de cocktail tot aan het dessert: alles is even mooi.

Uuiteindelijk draait het natuurlijk om de smaak. En ook die is top.
We hebben een vegetarisch menu en dan kan het voorkomen dat je de structuur van vlees of vis mist in een gerecht en een gerecht in zijn totaal wat weeïg wordt. Bij De Kolentip is dat geen enkel punt. De gerechten hebben steeds veel variatie in textuur en ieder element voegt iets toe: een crunch, een stevige bite, iets zijdezachts of iets zuurs. Groenten zijn perfect gegaard en dat levert veel smaak op.
En ja die cocktail is inderdaad zo romig én fris tegelijk als je denkt…