Ik drink vrijwel nooit bier. Maar als ik in Gulpen kom, dan denk ik aan bier. Aan Gulpener Bier. De brouwerij heeft sinds kort een Brouwlokaal geopend, waar je niet alleen veel verschillende bieren met bijpassende streekproducten kunt proeven, maar ook een rondleiding kunt krijgen, in de bierbieb voor Bierkenner kunt studeren en in de microbrouwerij zelfs je eigen bier kunt brouwen. Kortom een plek waar je bier kunt ervaren in al zijn facetten. Ook als je geen bier drinkt.

Dit keer heb ik geen tijd voor een rondleiding, laat staan voor het helpen brouwen van bier. Maar het is al erg leuk om van alles te zien gebeuren – en te ruiken – terwijl je op de kaart een salade uitkiest die volledig bestaat uit streekproducten.
De ingrediënten worden namelijk bepaald door het 25 mijl-principe: alleen groenten, fruit, vlees en zuivel die zo’n 40 kilometer rond het Brouwlokaal wordt geproduceerd, kunnen op je bord belanden. Heel duurzaam, maar ook een mooie link met de regio waar zulke lekkere producten vandaan komen.

Zo heb ik een salade van gedroogde ham van het krulvarken met geitenkaas en bramendressing. Er zit ook boerenkool bij en veel verse kruiden, wat het licht en fris maakt.
Mijn tafelgenoot neemt de salade met gerookte forel en appel. Bij de salades wordt bierbostelbrood geserveerd, een mooi voorbeeld van optimaal gebruik van restproducten: geen verspilling.
Cola staat ook niet op de kaart, want dat is natuurlijk niet bepaald een streekproduct. Toch is er ook een alternatief als je geen bier wilt drinken: appelsap of kersensap van de Bemelerhof bijvoorbeeld.

Maar uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je hier gaat bier proeven! Je kunt ook kleinere proefglaasjes nemen en dus fris oerbier Mestreechs Aajt, lichtzoet kloosterbier Gerardus Blond én ongefilterd Tarwe Bier allemaal proberen. Ga ik de volgende keer ook doen en dan neem ik een echte liefhebber mee. Proost!