De grotten in Valkenburg mijd ik normaal gesproken. Zeker rond de Kerstdagen, als de bussen een lange file vormen om alle kerstgrotgangers op hun plaats van bestemming te brengen. Maar het gloednieuwe restaurant Daelhemegroeve heeft daar niets mee te maken. Ja, je gaat een oude groeve in, waar vroeger mergel werd gewonnen door mijnwerkers. Maar je gaat er niet kerstshoppen, je gaat er dineren. En hoe.

Eten in een groeve is echt anders dan anders. De robuuste mergelwanden en de stalen elementen vormen de basis van een vrij stoer interieur. Maar de zachtgele mergel zorgt ook voor warm licht en ruimtelijke sfeer. En doordat alle tafeltjes hoog zijn, voelt het informeel en relaxed.

Dan het eten. Wij hebben ons laten verrassen door de chef met een 4 gangen menu, maar je kunt ook gewoon à la carte bestellen. Veel gerechten hebben Limburgse wortels, zoals gegratineerde grotchampignons, wang van het Livarvarken met appel en portsaus of ossenhaas met asperges.
Leuk is ook dat je naast een wijnarrangement ook een bierarrangement bij je menu kunt bestellen.

De chefkok van Daelhemergroeve houdt niet van poespas, zoals schuimpjes en gels. Hier mag je dus pure smaken verwachten. De gegrilde vis met seizoensgroenten is daar een mooi voorbeeld van: friszure groentjes samen met die uitgesproken grillsmaak maken in al zijn eenvoud een topgerechtje.

Tip: als het even kan, vraag dan om een tafel met zicht op de keuken, dan kun je de keukenbrigade aan het werk zien!
En als je wat te vieren hebt, kun je hier ook een aparte ‘feestgrot’ afhuren, met catering van deze ‘puur natuur’ kok.